Soutěž 3+1? Připomíná mi to formát letních turnajů, říká hlučínský Moravec

Hlučínský kanonýr Ondřej Moravec (vpravo) | foto: Ondřej Moravec

Jste součástí malého florbalového družstva a nedaří se vám sehnat počty pro přihlášení do klasické soutěže? Nezoufejte, v Moravskoslezském regionu pro vás máme řešení! Přihlásit se můžete do soutěže 3+1, v níž stačí tři hráči do pole a jeden brankář. Své o tomto začínajícím projektu ví florbalista Ondřej Moravec, který se v sezoně 2023/24 stal třetím nejproduktivnějším hráčem této soutěže.


Florbal již v dnešní době znají skoro všichni. Věděli jste ale, že se v Moravskoslezském kraji hraje také soutěž 3+1? Je to tak, v rámci oficiálních soutěží se florbalisté a florbalistky mohou zapojit také do ligy s názvem "Moravskoslezská třída mužů 3+1", v níž se hraje se třemi hráči v poli a jedním brankářem.

V sezoně 2023/24 byla tato soutěž společná a mohli v ní nastupovat jak florbalisté mužské kategorie, tak také ženy. Pro budoucí období ale region zvažuje otevřít hned tři samostatné kategorie 3+1 soutěže, kterými budou muži, ženy a veteráni. Tento krok by směřoval k rozvoji florbalu malých družstev, které nemají herní počty pro přihlášení do klasických soutěží.

V právě skončeném florbalovém ročníku se v rámci třídy 3+1 mužů potkávala čtyři družstva, mezi kterými nechyběl ani celkově třetí FBC Hlučín B. Za barvy tohoto kádru nastupoval Ondřej Moravec, který se stal nejproduktivnějším hráčem svého týmu a v celkových statistikách obsadil třetí místo.

Ondro, v sezoně nastupujete v soutěži s názvem „Moravskoslezská třída mužů 3+1“. Můžete svými slovy trochu popsat, jak tahle soutěž probíhá?
Za mě je to určitě rychlejší a tvrdší florbal, protože hrací čas je pouze 2x12 minut a hřiště je o pár metrů menší. Rychlejší a tvrdší je tak myšleno tak, že na menším hřišti máte samozřejmě ke každému celkem blízko a z toho vyplývá více soubojů, takže musíte oproti hře 5 na 5 hru přizpůsobit a ještě více zrychlit své rozhodování.

Co se vám osobně na tomhle projektu líbí nejvíc?
Moc se mi tento projekt líbí, protože mi to připomíná formát letních turnajů, které samozřejmě zbožňuji a v létě se jich snažím objet co nejvíc. Zatím bych na téhle soutěži neměnil asi nic, možná jen jednu věc, a to, aby se přihlásilo pro příští ročník více týmů. Na druhou stranu ale chápu, že se to teprve rozjíždí a tohle byl teprve první ročník, takže ještě uvidíme (úsměv).

Nastupujete za klub FBC Hlučín B, který v sezoně 2023/24 skončil na třetím místě. Jak hodnotíte výkon svého týmu?
Za Hlučín nastupuji už od roku 2014 a letos to bylo poprvé v tomhle formátu. Co se týče týmu, tak bylo určitě znát, že nenastupujeme v plné palbě tak, jako pár let dozadu. Ale za třetí místo jsem samozřejmě rád. Kluci tam nechali všechno a dokázali jsme potrápit i favority, takže za mě super na to, s čím jsme do toho šli.

FBC Hlučín B skončil v MS třídě mužů 3+1 sezony 2023/24 na třetím místě | foto: Ondřej Moravec

Vy osobně jste se umístil na třetím místě celkových statistik této soutěže. Jak to, že se vám tak dařilo?
Ani nevím, možná trochu zaúřadovalo štěstíčko a hlavně psychická pohoda. Velký podíl na tom má samozřejmě podpora z tribun a ta v soukromém životě.

Za sezonu jste nasbíral 69 kanadských bodů. Co na to říkáte?
Jsem se sebou samozřejmě spokojený, že jsem týmu pomohl co to šlo, ale upřímně to mohlo být ještě o kus lepší. Každopádně to byla má nejlepší sezona, co se bodů týče, tak doufám, že si to přenesu do letních turnajů a do nadcházejícího ročníku.

Doporučil byste tuhle soutěž i dalším lidem?
Samozřejmě. Doporučil bych ji všem týmům, protože čím víc týmů bude, tím kvalitnější bude soutěž a samozřejmě bude daleko větší rivalita. A jak už jsem psal výše, tak je to ideální soutěž pro lidi, kteří objíždí turnaje a určitě i pro ty týmy, které mají nabité kádry a potřebují si někde rozehrát další hráče pro 5+1.

Více informací o této soutěži najdete v Předpisu soutěže ZDE.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se