Příprava sezony je alchymie. Probíhá již od dubna, říká Bauer

Manažer regionu Praha a Středočeský kraj Lukáš Bauer | foto: Pavel Doubek

Příprava nové sezóny je v Praze a Středočeském kraji každoročně náročnou záležitostí. Své o tom ví manažer regionu Lukáš Bauer. Gólman, který má na starost především rozvoj, finance a mládež, se při přípravách nového ročníku věnuje zejména vytvoření termínové listiny, která pokrývá v první fázi více než 50 soutěží a několik tisícovek utkání.


Kdy začínáte chystat nadcházející sezonu?
Okamžitě po ukončení předcházejícího ročníku, tedy na konci dubna. V tu chvíli kompletujeme celkové výsledky a všechny regionální tabulky. Řešíme postupující a sestupující týmy, což vychází z předpisů soutěže. Následně vše vyhodnocujeme tak, abychom věděli, kdo má právo hrát kterou ligu. Také se chystáme na období přihlášek do soutěží, které musí být ve FISu připravené v polovině května. Snažíme se nabízet varianty 5+1 i 3+1, kterou v praxi využíváme především pro nejmladší kategorie. Navíc jsme zařadili kategorie mini přípravky a mini žákyně pro ty nejmenší děti. Ty v programu najdeme poprvé respektive podruhé.

Jaké náležitosti jsou tedy zapotřebí pro jednotlivé soutěže?
V první fázi potřebujeme vytvořit strukturu soutěží, abychom byli schopni vše správně propojit, od délky utkání, přes počty postupujících a sestupujících, po odměny rozhodčích. Každá soutěž má také svůj předpis - základní pravidla a nastavení - které vkládáme rovnou do FISu, aby měly oddíly při přihlašování kompletní a ucelené informace. Já k tomu připravuji termínovou listinu, což je velká alchymie. Jde o práci v našem regionu obšírnou, neboť máme vypsaných přes 50 soutěží. Řeší se sebemenší detaily včetně vyvážení jednotlivých dnů i víkendů, prázdnin i střídání kategorií. Důležité to je také kvůli rozhodčím a jejich vytěžování. Berme v potaz, že za sezónu se v regionu PHaSČ odehraje kolem 10 tisíc utkání během 30-32 hracích víkendů.

Jaký je poté postup, když spustíte přihlášky?
Každé družstvo kontrolujeme, zda se přihlásilo do správné soutěže a pod adekvátním názvem, v němž musí být vždy obsažen název oddílu. Ve chvíli, kdy skončí přihlášky, finalizujeme návrh systému soutěží, což si můžete představit jako velkou plachtu, kde je herní struktura. V těchto chvílích některé ligy pro nedostatek družstev rušíme, případně hledáme další celky, jež by je mohly doplnit. Letos například mimo jiné nebyly otevřeny rozvojové soutěže juniorů a dorostenců ve verzi 3+1. U dlouhodobých soutěží řešíme také jejich doplňování, jelikož se každoročně některá družstva nepřihlásí, nebo chtějí hrát nižší soutěž. Když následně víme, kdo co bude hrát, upřesňujeme i počet termínů a jejich přesnou skladbu, na čemž spolupracujeme s celostátním sekretariátem. Svou roli tedy hraje i návaznost na některé celostátní soutěže. Finální rozdělení pořadatelství se odehraje na losovacích aktivech. Výjimkou je takzvané územní předrozdělení u některých nižších soutěží. Tímto způsobem se snažíme snížit dojezdové vzdálenosti.

Jak se připravujete přímo na losovací aktivy?
Celá příprava trvá tak měsíc a půl, což vážně není legrace. Vždy si chystáme scénář, abychom věděli, jaký bude průběh. V posledních letech se to příliš nemění. V pondělí před losovacím aktivem jsou finalizovány a poslány podklady oddílům. Pozvánky také zasíláme zástupcům hal, každoročně jich několik dorazí, což je vítané zejména menšími oddíly, které si mohou zarezervovat halu přímo na místě. Losovací aktiv začíná většinou v úterý, kdy se losují soutěže od žen a mužů po kategorie dorosteneckého věku. Druhá část bývá ve čtvrtek. Těsně před losovacím aktivem zajišťujeme také haly pro nadstavby. Současně připravujeme kompletní přehledy včetně délky turnajů.

Co se na losovacích aktivech děje?
Každý losovací aktiv trvá tak pět hodin. Nejvíce lidí je přítomno v úterý, jelikož mužská kategorie bývá nejobsazenější. Pokud je v soutěži hodně družstev, musíme je nejprve rozlosovat do skupin. Když je jen jedna, rozhoduje se na základě výsledků z předešlého ročníku. Týmy pak sahají po vypsaných termínech. Logicky v nejlepší pozici je první vybírající oddíl. Pak je to taková burza, kde si zástupci oddílů často mezi sebou termíny vyměňují a smlouvají. Je to zajímavé sledovat a my oceňujeme jejich vstřícnost a vzájemnou spolupráci. Po losovacích aktivech zasíláme souhrnný výstup.

Dovršení přípravy je jaké?
Oddíly během července nahlašují místa konání jednotlivých turnajů. Když máme hotové finální předpisy a rozpisy, nahráváme je do FISu, odkud se vše propisuje na web. Současně na regionálním webu přikládáme nejdůležitější dokumenty a informace, aby byly dostupné kdykoliv a kdekoliv s internetovým připojením. Úplné finále je příprava brožury, která už se nyní vydává jen v elektronické podobě. Zde najdete všechny rozpisy, předpisy, informace k zápisům o utkání i kontakty. Kompletně připravená sezóna je kolem 15. srpna.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se