Cesta k triumfu? Dobrá obrana, ví trenér vítězů ODM Bína

Trenéři Jakub Bína (vpravo) a Jiří Stožický se radují z výhry na ODM 2022 | foto: Matyáš Klápa/Český florbal

Olympiáda dětí a mládeže v Olomouckém kraji ukázala, jak silné jsou výběry z PHaSČ. Dívky a chlapci přivezli hned tři cenné kovy. Nejcennější medailí se nyní pyšní hoši ze středních Čech, které vedl jako jeden z trenérů Jakub Bína. Sám úspěšný florbalista tak po titulu z Livesport Superligy slaví během pár měsíců další zlato.


Čtyřiadvacetiletý kouč, který kombinuje trenéřinu s hráčkou činností, působil u krajského týmu spolu s Jiřím Stožickým. A už před turnajem měli jasno, jak musí výsledná čtrnáctičlenná soupiska vypadat. "Vybrat hráče nebylo nic lehkého. Měli jsme pouze jeden nominační trénink, na který jsme pozvali 20 kluků, o kterých jsme byli přesvědčeni, že se mohou porvat o finální nominaci. Sledovali jsme i kdo si vezme na starost rozcvičku a kdo se jak chová. Musím prozradit, že po téhle stránce na mě zapůsobili kluci z Kladna. Je vidět, že se s nimi pracuje dobře,"vyzdvihuje Bína. To ale nebylo všechno. Hráče a jejich mentalitu si trenérské duo otestovalo také při minizápasech, v nichž jeden z týmů musel dotahovat ztrátu.

Finálový turnaj ODM se konal v Prostějově a Středočeši patřili do skupiny B. V ní se potkali s chlapci z dalších šesti krajů, včetně Moravskoslezského a Zlínského. Právě s těmito týmy ztratili za remízu a porážku 1:3. "Šlo o hodně vyrovnanou skupinu. Ukázalo se, že jakmile jsme na chvíli polevili v koncentraci, soupeř toho hned využil,"popisuje trenér mládeže v Mladé Boleslavi. Přesto jeho výběr měl jisté první místo už před posledním zápasem a mohl pošetřit některé hráče.

Následné play-off začali florbalisté ze Středočeského kraje jednoznačnou výhrou 8:1 nad výběrem z Plzeňska a šlo se na boje o medaile. "Nejdůležitějším zápasem pro nás bylo určitě semifinále. Měli jsme ty nejvyšší cíle. Jihočeský kraj pro nás byl celkově nejtěžším soupeřem. Za mě rozhodl bezchybný výkon našeho brankáře a první vstřelená branka. Zápas jinak mohl vypadat úplně odlišně. První polovinu jsme byli určitě horším týmem. Druhou půlku zápasu jsme ale zvládli zkušeně a soupeř udělal dost chyb, které jsme potrestali,"hodnotí průběh Bína. Poté už následovalo derby o zlato proti Pražanům.


Finále nabídlo bitvu, ve které pozdější vítězové vsadili na svou nejsilnější zbraň - obranu. I díky ní vyhráli 3:0. "Měli jsme silné kluky v soubojích 1 na 1 a tak jsme toho využili a hráli osobní obranu na vlastní obranné polovině. Kluci potvrdili, jak jsou v tom silní. Za celé play-off jsme obdrželi dva góly. Těžko říct, jak by vypadaly ty nejtěžší zápasy, kdybychom bránili jinak. Určitě by soupeř měl více šancí," myslí si úspěšný kouč, který přiznává, že byl nervózní především při semifinále a zlatým triumfem si byl jist až v posledních vteřinách rozhodujícího klání.

A jaká podle Jakuba Bíny byla Olympiáda dětí a mládeže? "ODM je pro děti obrovský zážitek. Jde o skvělou akci a jsem moc rád, že jsem jí poznal takhle z pozice trenéra," uzavírá.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se