Společná setkání vytyčila směr pro posuzování herních situací v elitních ligách. Český florbal rozvíjí i práci s talentovanými rozhodčími

Setkání elitních hráčů, trenérů, delegátů a rozhodčích | foto: Tomáš Dušek/Český florbal

Před startem sezony 2024/2025 došlo ke dvěma setkáním, na kterých se potkali rozhodčí a delegáti společně s hráči, hráčkami a trenéry. Cílem vzájemné diskuze bylo pomoci lepšímu pochopení způsobu vnímání hry z pohledu jednotlivých aktérů a aktérek zápasů na elitní úrovni a vytyčení směru pro posuzování různých herních situací. Český florbal zároveň pracuje s nadějnými sudími v rámci programu pro talentované rozhodčí.


První workshop proběhl v červnu v návaznosti na Skills Camp mužské reprezentace. Na setkání v pražském O2 universu se sešlo téměř 40 osob z řad reprezentantů, rozhodčích, delegátů a trenérů národních týmů a elitních superligových celků. Vzniklo tak osm pracovních skupin, ve kterých spolu vzájemně diskutovali dva rozhodčí, delegát, hráč a trenér.

„Hlavním smyslem této akce bylo ukázat rozhodčím a delegátům aspekty, které elitní špičkoví hráči a trenéři vnímají při posuzování toho, co je zákrok v rámci pravidel a co už je faul. Rozhodčí i delegáti z pohledu svých dlouhodobých kariér hledí na hru především perspektivou psaných pravidel a sledují situace zejména z tohoto hlediska, což je naprosto ideální především na nižší úrovni. Vedení utkání v elitním florbale ale vyžaduje hlubší chápání hry a hlavně toho, čeho se snaží v jednotlivých herních situacích hráči a hráčky dosáhnout. Díky tomu pak může být rozhodčí schopen správně vyhodnotit celý kontext daného momentu a zvážit, zda hru přeruší nebo ne,” vysvětluje Marek Loskot, koordinátor soutěží a vzdělávání rozhodčích a delegátů.

Směr samotných debat mířil dle Loskota také k tomu, aby rozhodčí na elitní úrovni nevysvobozovali hráče a hráčky písknutím v situacích, kdy už jsou „v úzkých” vlivem svého předchozího špatného rozhodnutí či vlastní chyby při zpracování a chtějí od rozhodčích přerušení místo toho, aby se dál snažili aktivně hrát a situaci vlastními silami vyřešit. Záměrem je podpořit kreativitu a dovednosti ve vysoké intenzitě, tak jak je to běžné v nejvyšších soutěžích Švédska a Finska a především na mezinárodní scéně.

Jaroslav Berka na setkání hráčů s elitními rozhodčími | foto: Tomáš Dušek/Český florbal

Druhé setkání proběhlo v srpnu a bylo součástí celodenních společných aktivit vybraných hráčů a hráček všech oddílů z nejvyšších soutěží. Také tentokrát byli přítomni zástupci rozhodčích a nově i trenéři superligy. Debaty nad vybranými záběry z utkání probíhaly vzájemně mezi všemi zúčastněnými. Hlavním cílem bylo představit na startu sezony všem přítomným směr posuzování herních situací a aspekty, které mají rozhodčí při posouzeni, zda je o faul či nikoli, zvažovat a tím sjednotit i vzájemná očekávání.

„Posuzování herních situací vzhledem k úrovni utkání je hlavním tématem vzdělávání celostátních delegátů, kteří se na něj budou soustředit při následné práci s rozhodčími v průběhu sezony. Pro skupinu elitních arbitrů působících v superlize pak vzniká i nový samostatný projekt speciálního mentoringu. Zaštítí jej bývalí reprezentanti spolu s rozhodčími a delegáty s mezinárodními zkušenostmi, kteří pomohou se zpětným rozborem utkání ještě do větší hloubky a míry detailu s důrazem na dovednosti hráčů a hráček a dopad způsobu rozhodování na jejich výkony,” přibližuje Loskot plány do budoucna.

Mimo práci na sjednocování pohledu na hru elitních hráčů a rozhodčích pracuje Komise rozhodčích a delegátů také na výchově příštích elitních rozhodčích. Program, který se talentovaným rozhodčím věnuje (zkráceně PTR), vstupuje do třetího ročníku. Jak plyne z jeho názvu, tak má pomáhat motivovaným zájemcům a zájemkyním z řad mladých rozhodčích, kteří mají předpoklady k řízení utkání na elitní úrovni, aby rychleji rozvinuli svůj potenciál. Rozhodčí zařazení do PTR mají intenzivnější teoretické vzdělávání zaměřené na měkké dovednosti, mezi něž patří především komunikace, vnímání utkání, řízení emocí a aplikace pravidel.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se