První vzájemný souboj na MS! Česko ve čtvrtfinále vyzve Slovensko

Reprezentace mužů na MS 2022 | foto: Barbora Reichová/Český florbal

Český národní tým již zná svého soupeře pro čtvrtfinále a bude jím jeho soused ze Slovenska! A ač je tento tým Česku geograficky velmi blízký, na mistrovství světa se spolu oba potkají poprvé v historii. Co před stěžejním duelem hlásí oba hlavní trenéři národních celků, jakou zbraní může podle Michala Pažáka Slovensko rozhodnout a co očekává Mikuláš Krbec? To vše v tomto preview.


Federální derby je tady! Češi se v rámci stěžejního čtvrtfinále mistrovství světa potkají se svými sousedy ze Slovenska a bude to vůbec poprvé v historii, co oba kádry svedou vzájemný souboj na světovém šampionátu. V rámci přátelských utkání a různých turnajů se přitom potkali už jedenáctkrát, ještě nikdy ale tento zápas nebyl světového formátu. 

"Bude proti nám stát kvalitní tým s kvalitní obranou, který má silnou strukturu směrem do útoku a výrazné individuality. Na to si budeme muset dát pozor,” hlásí před duelem hlavní trenér českého kádru Jaroslav Berka. "Jedná se o čtvrtfinále mistrovství světa, takže motivaci uspět máme samozřejmě tu nejvyšší,“ dodává.

Varovné Celano

Ve vzduchu ale visí velký varovný prst, neboť v celkovém poměru 10-1 svítí jedna zásadní výhra Slováků. Přesně půl roku zpátky totiž slovenští florbalisté překvapili celé italské Celano, když ve finále kvalifikace mistrovství světa porazili Českou republiku 5:4 a zapsali tak první výhru nad tímto soupeřem v historii.

“Prohra v Celanu je pro nás varování a uvědomujeme si, že abychom uspěli, musíme předvést výrazně lepší výkon než na kvalifikaci,” ví také hlavní lodivod české skvadry. Na druhou stranu ten slovenský Radomír Mrázek má trochu jiné mínění. “Upřímně to spíše může hrát roli v náš neprospěch. My jsme samozřejmě probudili spícího medvídka a o to víc budou Češi ostražitější a hlavně se budou snažit o dobré předvídání situací tak, aby nás nepustili do brejků,” říká uvědoměle. 

A co slovenský kouč od čtvrtfinálového derby očekává? “Fyzicky to asi bude o něčem jiném než v Itálii, tam se odehrál takový přátelský zápas. Tady to bude něco jiného. Asi to bude podobné jako se Švýcary, kteří do toho vlétli a nechci říct, že jsme neměli šanci, ale hrozně jsme jim to usnadnili. Tak doufám, že Česku ten zápas neusnadníme, aby to neměli jednoduché a aby se na všechny šance a góly nadřeli. My se zase budeme snažit využít jejich zaváhání a chyb,” hlásí před stěžejním duelem Mrázek.

Proti Čechům budou stát známé superligové tváře

Tak jak zmiňoval Jaroslav Berka, má slovenský kádr v záloze několik nebezpečných útočných zbraní. Na soupisce tohoto týmu je totiž dobrá desítka hráčů, kteří okusili a nebo stále působí v české nejvyšší mužské soutěži. Nebezpeční tak budou zejména forvard ostravského FBC Ladislav Gál, otrokovičtí tahouni Peter Nehila s Ronaldem Gašparíkem nebo třeba vítkovická posila Michal Pažák. Největším kanónem ve výběru našich východních sousedů bude jistě Michal Dudovič, který již šestou sezonu působí v kádru Wileru, pozor si Češi budou muset dát i na Lukáše Ujhelyiho, který v létě vyměnil Spartu za švýcarské Malans.

Hned z trojicí vyjmenovaných playerů se velmi dobře zná i Krbec, který se s nimi potkával či stále potkává ve Spartě. "Hecujeme se hodně, i normálně během tréninku. Michala Pažáka, Lukáše Ujhelyiho i Kristiána Kozáka samozřejmě znám. Myslím, že mezi řečí něco padne a uvidíme pár soubojů navíc," říká český útočník.

Jaký průběh očekává od duelu s naší reprezentací kapitán Pažák? “Asi podobný jako proti Švýcarům a Finům. Češi budou hodně na míčku, budou nás ostřelovat a my musíme být pevní v defenzívě a hlavně nesmíme dostat v prvních minutách zápasu dva, tři nebo čtyři góly, které nás potom mentálně položí" uvědomuje si.

Michal Pažák po gólu na MS | foto: Michael Peter / IFF

Krbec si je zase vědom toho, že Slováky není možné podceňovat. "Zapracovali na defenzivě, celkově jsou kompaktní a vytváří tlak ve svém obranném pásmu. Čekám z jejich strany velké množství brejků. Musíme si vážit balonu, abychom soupeře do těchto situací nepouštěli. Myslím, že to bude vyrovnané utkání," odhaduje.

A i když Pažák ví, že to zápas pro jeho tým bude velmi těžký, stále věří v to, že Slováci mohou překvapit. “Na Čechy by mohla platit skálopevná obrana, dobré bloky a protiútoky. Musíme je využívat a být připraveni jít do střel víc než jsme to dělali proti Švýcarsku. Naší zbraní musí být trpělivost, čekání na brejky a následná efektivnost v nich,” hlásí.

Podobný názor pak má také jeho trenér Radomír Mrázek. "Pokud se nám podaří aspoň částečně Čechy dostat na nějaký distanc defenzivní hrou, tak máme šanci. Upřímně zatím se nám to na turnaji moc nedaří, ale zkusíme na tom zapracovat v dni a půl volna. Už to jsou play-off zápasy, tam se může stát cokoliv. Nachystáme si nějaké věci a zkusíme překvapit,” uzavírá.

Čtvrtfinále MS 2022
Pátek 11. listopadu

15:00 Česko - Slovensko | MATCH CENTER | ČT Sport

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se