Představujeme soupeře českých juniorů. Ve skupině narazí na Polsko, Finsko a Lotyšsko

Martin Gattnar v utkání s Finy na EFT v St. Gallenu | foto: Fabian Trees/Swiss Unihockey

Juniorský výběr míří na světový šampionát, který se v průběhu středy 26. dubna až neděle 30. dubna odehraje v dánském Frederikshavnu. Na dvanáctém ročníku boje o titul mistra světa se Češi ve skupině postaví nejprve Polsku, Finsku a následně Lotyšsku.


Polsko

Na úvod světového šampionátu v Dánsku čeká české juniory Polsko, se kterým se utkají již ve středu ráno v 10:30. Naposledy čeští a polští junioři své síly změřili na mistrovství světa 2017, kde si národní tým připsal drtivou výhru 18:5. I přes geografickou blízkost jsou si ale tyto dvě země na světových šampionátech mužských celků do devatenácti let velmi vzdálené. Dohromady se totiž potkaly zatím pouze dvakrát a pokaždé se z výhry radovali Češi. 

Od posledního vzájemného zápasu s Polskem navíc juniorský národní tým dělí dlouhé čtyři roky (výhra 12:3 na Polish Cupu 2019 - pozn. red.) a bude tedy zajímavé sledovat, jak si s tímto houževnatým soupeřem poradí v Dánsku. 

Finsko

O něco bohatější zkušenosti ale mají Češi s výběrem Finska. Ten potkávají pravidelně minimálně jednou ročně již od roku 2010 a za dlouhých třináct let se tedy s výběrem zemí tisíce jezer utkali hned pětatřicetkrát. Poslední vzpomínka světového kalibru je ale pro Čechy velmi sladká, neboť vítězstvím nad Finskem před dvěma roky v Brně vybojovali druhé zlaté medaile v historii a obhájili tak titul mistrů světa z roku 2019. V únoru se spolu oba týmy potkaly na Polish Cupu, kde slavili Češi i díky čtyřem trefám Martina Gattnara triumf 10:4.

Dohromady však otěže na své straně drží florbalisté Finska, kteří si nad Českem připsali daleko víc výher a ne nadarmo jsou tak v juniorské kategorii zemí s nejvíce získanými medailemi ze světových šampionátů ze všech. Se čtyřmi zlaty, třemi stříbry a čtyřmi bronzy totiž o jednu medaili převyšují také Švédsko, které ale vládne s pěti tituly statistice nejčastějších vítězů.

Lotyšsko

Jako poslední změří výběr hlavního trenéra Matěje Klucha ve skupině síly s Lotyšskem. A i když si s ním v posledních letech poradil pokaždé docela jednoznačně, stále je to soupeř velmi nevyzpytatelný a není radno jej podceňovat. Dohromady se totiž čeští a lotyšští junioři na světovém šampionátu potkali již osmkrát a hned ve dvou případech se stalo, že se z vítězství radovalo právě Lotyšsko. V roce 2005 to bylo v základní skupině a o čtyři roky dříve byli Češi touto prohrou dokonce vyřazení ve čtvrtfinále. Naposledy si v Brně Češi připsali vysoký triumf 12:2.

Program české reprezentace na MSJ 2023:

ST 26. 4., 10:30 Polsko - Česko
ČT 27. 4., 13:00 Česko - Finsko
PÁ 28. 4., 10:00 Česko - Lotyšsko
SO 29. 4., případné semifinále/zápasy u umístění
NE 30. 4., zápasy o medaile/umístění

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se