Ovládnou Češi skupinu? Rozhodne se proti Švédům

Čeští florbalisté se připravují k utkání mistrovství světa ve Švýcarsku | foto: Barbora Reichová / Český florbal

Češi zatím prochází mistrovstvím světa bez jediné prohry, na závěr základní skupiny však na ně čeká největší překážka. Svěřenci trenéra Jaroslava Berky se utkají o lepší pozici do čtvrtfinále se Švédskem, které stejně jako Česko zatím nenašlo přemožitele.


Co se týče bilance ze všech světových šampionátů, jednoznačně lépe na tom jsou Švédové. Florbalisté severské země narazili na Čechy osmkrát, přičemž pokaždé slavili vítězství. Celkové skóre z těchto střetnutí je 59:16 v jejich prospěch.

I když je Švédsko na mistrovství světa ve vzájemných duelech mnohem úspěšnější, také Česku se podařilo v několika případech překvapit. Stalo se tak například nedávno na Euro Floorball Tour, během něhož naši reprezentanti zvítězili 7:6 po nájezdech. Před rokem například brali výhru 6:3 na domácím turnaji EFT v Plzni a navázali tím na duben 2014, kdy zaznamenali vůbec historicky první úspěch nad Švédy 6:5.

"Vzhledem k tomu, že jsme Švédy porazili na EFT, tak celá kabina věří, že je dokážeme zdolat ii tady,” potvrzuje ofenzivní tahoun českého týmu Adam Delong. Právě jemu se vydařilo předchozí měření sil s Němci, v němž Češi vyhráli 8:6 a navázali na úvodní vítězství na turnaji proti Lotyšům 6:3.

Také Švédsko zatím prochází šampionátem beze ztráty jediného bodů. Nejdříve se seveřané vypořádali 19:4 s Německem, načež potvrdili dobrou formu výsledkem 11:2 nad Lotyši. "Bude to těžký zápas. Bude se hrát o první místo ve skupině. Přijeli jsme sem s tím, že chceme skupinu vyhrát. Samozřejmě jsme si vědomi síly Švédů. Na druhou stranu, do zápasu můžeme jít s čistou hlavou,” uznává člen trenérského štábu Pavel Brus.

Češi totiž mají v tuto chvíli jistý postup do čtvrtifinále a jeho cílem teď je podat co nejlepší výkon, aby zdárně završil skupinu. "Máme pak tři dny volno, takže se v tom zápase můžeme vyždímat,” dodal Brus.

Lundmark vede statistiky, v závěsu jsou další hvězdy

V individuálních statistikách to jsou právě Švédové, kdo dominují jejich pořadí. Na úplném vrcholu je Malte Lundmark, jenž stihl za dvě utkání nasbírat již sedm bodů za tři trefy a čtyři asistence.

Hned za Lundmarkem jsou však v pořadí další švédští snajpři, kteří ovládají bodování šampionátu. Shodné statistiky v podobě 2+4 mají Alexander Galante Carlström, Albin Sjögren i Kim Nilsson, čímž poukazují na velkou útočnou sílu Švédska. Za elitní čtveřicí se pak nachází na šesté příčce Kevin Haglund se čtyřmi trefami a jednou gólovou přihrávkou.

Zlomí čeští florbalisté nepříznivou bilanci se Švédskem na mistrovství světa a dosáhnou na premiérovou výhru? Zápas se uskuteční v pondělí 7. listopadu od 18.00, živé vysílání bude k dispozici na televizní stanici ČT Sport.

Pondělí 7. listopadu

18.00 Švédsko – Česko | ČT Sport | MATCH CENTER

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se