Florbal přechází na novou videoplatformu, cílem je kvalitnější obsah pro fanoušky

Ceskyflorbal.tv, Ilustrační foto | foto: Český florbal

Český florbal vstoupí do nové sezony s jednou zásadní změnou. Utkání elitních i pohárových soutěží a vybrané reprezentační akce budou vysílána na videoplatformě ceskyflorbal.tv. I nadále budou zdarma dostupné sestřihy a pozápasové rozhovory, živé přenosy a záznamy budou nově umístěny za platební branou.


Platforma ceskyflorbal.tv obsáhne elitní soutěže. Sledovat na ní půjde všechna klání Livesport Superligy, Extraligy žen a 1. ligy mužů. Kromě nich najdete na stejném místě i pohárové zápasy, a to nejen v rámci Poháru Českého florbalu, ale v diskusi jsou nyní i práva na české duely v Poháru mistrů. Na jednom místě budou za placenou branou živé přenosy a záznamy, zdarma k dispozici zůstanou sestřihy a pozápasové rozhovory. Fanoušci se mohou těšit i na zápasy z reprezentačních akcí. Již nyní je jisté, že na této platformě bude k vidění zářijové Euro Floorball Tour žen z Ústí nad Labem.

"Cílem je nabídnout modernější a pro fanoušky mnohem přívětivější platformu pro sledování obsahu z elitních soutěží. Jedná se o důležitý krok v českém sportovním prostředí, chceme být lídry tohoto odvětví a posouvat florbal neustále kupředu. Věříme, že tato změna je podporou nejen pro náš sport jako takový, ale i cestou ke zkvalitnění fanouškovského zážitku, což je pro nás velmi důležité," říká Daniel Novák, prezident Českého florbalu.

Největší část zisku poputuje do klubů

Podstatnou roli sehrají také samotné kluby, které budou mít možnost budovat v případě zájmu vlastní klubové kanály, jimiž mohou oslovit své stávající či potenciální fanoušky. Ti budou moci díky zakoupení přístupu na videoplatformu podpořit svůj oblíbený klub. "O možnosti monetizace přenosů z elitního florbalu jsme diskutovali na základě podnětů od samotných klubů již dříve. Zpoplatnění má sloužit jako motivace pro další rozvoj přenosů a práci s nimi směrem k fanouškům. Aby bylo možné dále zvyšovat kvalitu živých přenosů, dodávat komentátory, připravovat studia, ale i nabízet kvalitnější sestřihy a nejzajímavější okamžiky z utkání, máme snahu udělat další krok a podpořit tak finančně produkci utkání, která je rozložena mezi kluby a Český florbal," vysvětluje změnu ředitel marketingu a komunikace Roman Urbář.

Příjmy pro kluby z platformy by měly být přímou investicí do zkvalitnění přenosů i dalšího videoobsahu. "Uvědomuji si, že zpoplatnění videopřenosů je pro prostředí Českého florbalu velká výzva, ale jsem rád, že vedení ČF tento krok udělalo. Jedná se o velkou změnu, na kterou si lidé budou zvykat možná delší dobu. Jsem si ale jistý, že je zde velká část fanoušků, která si uvědomuje, že pokud se má florbal jako produkt dále posouvat, je k tomu potřeba jejich finanční podpora. Pamatuji si, že byly doby, kdy se na florbal chodilo zdarma, dnes už na náš domácí zápas přijdou fanoušci, kteří u vstupu zaplatí 150 Kč a vědí, že díky tomu, že si vstupenku zakoupí, posouvají tento sport kupředu. Na nás je pak zodpovědnost vytvářet kvalitní prostředí domácích zápasů a dále také zdokonalovat naše přenosy," říká marketingový ředitel ACEMA Sparta Praha Daniel Wertheim.

"Nová videoplatforma je uživatelsky mnohem jednodušší a manipulace s ní rychlejší. Je to pro nás samozřejmě výzva, ale já osobně jsem rád, že se jako florbal neustále snažíme posunout. Pro nás jako klub se jedná o motivaci se v této oblasti dostat na vyšší úroveň a fanouškům přinášet kvalitní přenosy. Jsem přesvědčený, že tímto přístupem pak budeme pomyslně sklízet ovoce," věří Adam Konečný z managementu Bulldogs Brno, kteří působí v Extralize žen a 1. lize mužů.

Jedním z klubových benefitů je možnost vytvoření vlastních kanálů, skrze které budou moci týmy svým fanouškům přinést například přátelská utkání, různé neligové turnaje či pohled do zákulisí a další exkluzivní obsah.

Český florbal spojil síly se silným hráčem

Provozovatelem platformy je společnost StayLive, která poskytuje vysílání různorodému portfoliu sportů napříč celou Evropou i v zámoří. Pod jejími křídly jsou například soutěže a turnaje basketbalu, fotbalu, hokeje, rugby, volejbalu nebo třeba závody IndyCar. Ve florbalovém prostředí provozuje například portál innebandy.tv, spolupracuje s SSL Play a čeští fanoušci ji znají z řady turnajů, jako jsou Czech Open nebo Prague Games a další. "Našli jsme silného a v tomto oboru zavedeného partnera, který má ve florbalovém a celkově sportovním prostředí napříč Evropou řadu zkušeností. Jsem přesvědčený, že získáváme skvělý nástroj pro prezentaci elitního florbalu, a zároveň vyhodnocování dat o sledovanosti," popisuje Urbář.

"Spolupráce s Českým florbalem a zavedení tohoto inovativního kroku na českém trhu není jen obchodním úspěchem, ale zároveň to otevírá novou éru příležitostí pro obě strany - StayLive i Český florbal. Kombinací naší dlouholeté zkušenosti a odbornosti jsme otevřeli dveře unikátnímu a hodnotnému produktu. Těšíme se na skvělou a dlouho trvající spolupráci," říká vedoucí obchodního oddělení společnosti StayLive Zana Avci.

ŠKO-ENERGO CUP jako první otestoval novou videoplatformu

První událostí, kterou bylo možné sledovat v rámci testovacího režimu na nové platformě, byl ŠKO-ENERGO CUP, který v průběhu prvního srpnového víkendu pořádala Mladá Boleslav. "ŠKO-ENERGO CUP byl pro nás prvním testem nové platformy, která je technologicky, funkčně i uživatelsky na vyšší úrovni než ta předchozí. V rámci turnaje nás tato změna motivovala investovat více do produkce a vytvářeli jsme top streamy. S napětím jsme sledovali ohlas, který následně naplnil naše očekávání. S kvalitou produkce videoobsahu v Mladé Boleslavi pracujeme dlouhodobě a přechod na novou videoplatformu bereme tak, že pokud jednou má z videopřenosů být relevantní zdroj příjmu, je potřeba někde začít a ten začátek podle mě přišel v pravou chvíli," popisuje zkušenost generální manažer Předvýběr.CZ Florbal MB Tomáš Pacák.

Elitní florbalové soutěže byly 14 let vysílány skrze partnera TVCom, přechod na novou videoplatformu je tak velkou změnou a významným krokem jak pro kluby, tak i pro florbalové fanoušky. "Z přechodu na nový nástroj a s tím spojené zavedení placeného obsahu máme respekt. Nemáme se v rámci České republiky v podstatě od koho inspirovat, protože zatím nikdo nefunguje na elitní úrovni v takto komplexním ohledu. Hokej má svůj projekt, ale nejsou v něm všechna utkání, současně byl jen doplňkem k TV právům. Velmi důležitá pro nás bude, především v úvodu, zpětná vazba od diváků. Víme, že to bude postupný a dlouhodobý proces a musíme si ho odpracovat. Naše cílová skupina je ale mladší, zvyklá na digitální prostředí, takže věříme, že děláme krok správným směrem," říká Urbář.

Česká liga může zaujmout i v zahraničí

Další příležitostí je také expanze obsahu z elitních českých soutěží mužů a žen mimo hranice České republiky. "Rádi bychom oslovili i fanoušky ostatních florbalových zemí, kvalitou soutěží i zpracováním jsme jednou z nejlepších lig na světě, zkusíme to využít pro další rozvoj," nastiňuje záměry Urbář.

Součástí nové videoplatformy budou i vybraná utkání českých reprezentačních celků včetně dalšího zajímavého videoobsahu. Diváci si budou moci na jednotlivé akce zakoupit speciální balíčky. První vysílanou domácí mezinárodní akcí bude turnaj Euro Floorball Tour. "Naším cílem je postupně poskytnout fanouškům zápasy našich národních týmů z domácích i zahraničních akcí, aniž by museli přenosy složitě hledat na zahraničních platformách, zejména pokud o práva neprojeví zájem televizní stanice," osvětluje Urbář.

K dispozici bude měsíční a roční balíček, prodej odstartuje speciální nabídka

Každý fanoušek, který si zakoupí předplatné, bude moci sledovat zápasy až na čtyřech zařízeních na jednu IP adresu. Volně přístupné budou sestřihy, pozápasové rozhovory a vybraný bonusový obsah. Cena měsíčního předplatného bude 199 Kč, roční předplatné vyjde diváky na 1799 Kč. Součástí předplatného bude přístup ke všem přenosům a záznamům elitních ligových soutěží. Utkání národního týmu budou nabízena ve speciálních balíčcích dle dostupných vysílacích práv mimo měsíční a roční předplatné.

Prodej předplatného odstartuje během posledního srpnového týdnu. Fanoušci, kteří se již v minulém ročníku registrovali na platformě TVCOM, obdrží skrze svůj e-mail speciální slevu. Připravuje se také speciální startovací balíček pro každého nového uživatele.

Fanoušci se mohou těšit i na dávku přenosů z nižších a mládežnických lig

Kromě ceskyflorbal.tv bude od nové sezony spuštěna také již dříve prezentovaná platforma czechfloorball.tv (o jejím vzniku jsme informovali ZDE) pro mládežnické a nižší seniorské soutěže, na níž zejména poběží přenosy z automatických kamer, které do florbalových hal od začátku tohoto roku instaluje společnost Perinvest Media. Cílem je mít první desítky hal napojené již na startu sezony, fanoušci tak budou moci sledovat stovky přenosů z mládežnických a nižších neelitních soutěží, ze kterých by bez tohoto projektu přenosy vůbec nevznikly. Podrobnější informace o tomto projektu přinese Český florbal se startem sezony. Florbaloví fanoušci se tak v nové sezoně mohou těšit na stovky přenosů z florbalových utkání všech úrovní, díky kterým budou moci sledovat a podpořit své oblíbené kluby.


FAQ k videoplatformě elitního florbalu

Jaký je hlavní důvod této změny?
Cílem je dlouhodobě zlepšovat kvalitu přenosů z elitního florbalu tak, aby se zvýšil divácký zážitek a dále se mohlo pracovat s nejzajímavějšími momenty jak v digitálním, tak případně televizním zpravodajství. Přechod na placenou verzi byl již několik let diskutován s kluby a má sloužit k podpoře produkce utkání ze strany klubů i ČF.

Současně díky nové platformě StayLive dostávají kluby možnost budovat v případě zájmu vlastní klubové kanály, kterými mohou oslovit své stávající či potencionální fanoušky.

Proč je nutné za sledování videí platit?
Aby bylo možné dále pro fanoušky zvyšovat kvalitu živých přenosů, dodávat komentátory, připravovat studia, ale i nabízet kvalitnější sestřihy a nejzajímavější okamžiky z utkání, je nutné udělat další krok a podpořit tak finančně produkci utkání, která je rozložena mezi kluby a Český florbal.

Kolik bude předplatné stát?
Měsíční předplatné stojí 199 Kč, roční 1799 Kč. Prodej odstartuje speciální nabídka pro všechny fanoušky.

Kdy bude možné zakoupit si předplatné?
Start prodeje je naplánovaný v týdnu od 28. srpna. 

Bude nějaký obsah z elitního florbalu zdarma?
Pro zachování dostupnosti sledování florbalu budou k dispozici sestřihy utkání a rozhovory po utkání zdarma. Současně je v plánu během hracích víkendů zpřístupnit minimálně jedno utkání elitních soutěží zdarma pouze s registrací.

Co všechno bude na platformě k dispozici?
Přímé přenosy, záznamy, sestřihy a rozhovory z elitních soutěží (Livesport Superliga, Extraliga žen, 1. liga mužů), pohárových soutěží a utkání reprezentace. Dále prémiový obsah z reprezentačních akcí a akcí pořádaných Českým florbalem (superfinále, finále poháru), každý klub navíc bude mít možnost spustit klubovou televizi, kam bude nahrávat vlastní obsah.

K čemu všemu budu mít přístup, zaplatím-li si předplatné?
Předplatné (měsíční či roční) umožňuje přístup ke všem přenosům z utkání elitních soutěží – Livesport Superligy, Extraligy žen a 1.ligy mužů, včetně vybraných pohárových utkání. Současně na platformě bude umístěn i bonusový obsah např. ze zákulisí BigBoard Superfinále nebo reprezentace.

Reprezentační utkání budou nabízena samostatně ve speciálních balíčcích, které se budou tvořit podle získaných práv k vysílání.

Bude možné si koupit pouze jeden zápas?
Ano, taková možnost bude vybraných reprezentačních akcí. Zápasy elitních soutěží bude možné sledovat po zakoupení některého z druhů předplatného – měsíčního či ročního.

Dojde k automatickému obnovení předplatného?
Záleží na nastavení v uživatelském účtu, u měsíčního i ročního předplatného tato možnost je a každý uživatel si ji může manuálně změnit.

Je nutné se znovu registrovat nebo platí i nadále registrace z minulé sezony?
S přechodem na novou platformu je nutná nová registrace. Fanoušci, kteří byli registrováni v minulé sezoně na platformě TVCom, se mohou těšit na speciální slevu pro sledování videoplatformy. Po registraci už ale bude mít fanoušek přístup k veškerému obsahu na jednom místě.

Kdo určuje, kolik co stojí?
Cena předplatného je určována držitelem práv, kterým je Český florbal, společně s využitím zkušeností partnera StayLive, který poskytuje podporu a platformu pro florbal a další sporty v několika evropských zemích.

Jak budou rozděleny příjmy z videoplatformy?
Příjem z platformy se dělí mezi jejího poskytovatele, společnost StayLive, florbalové kluby a Český florbal. Většina prostředků pro florbal půjde přímo jednotlivým klubům. Větší část jejich příjmů bude určena samotnými sledujícími, kteří vyberou klub, jež podpoří. Druhá část financí bude mezi kluby rozdělena na základě kvality jejich domácích přenosů, a to jak ve formě technické, tak obsahové (počet kamer, komentátoři, studia apod.) – cílem je odměnit v této části ty kluby, které se snaží o zvyšování kvality obsahu pro fanoušky.

Je možné si vybrat, jaký klub registrovaný podpoří?
Ano. Každý, kdo se bude na platformu přihlašovat, uvede tým, který chce podpořit. Pokud žádný takový tým nemá, půjdou finance do společného budgetu, který se bude rozdělovat mezi kluby dle předem daných kritérií kvality produkce přenosů.

Jsou v ročním či měsíčním předplatném i reprezentační akce?
Ne, nejsou. Reprezentační akce budou součástí speciálním balíčkům a nebudou nyní obsaženy v nabízeném předplatném.

Jaká bude výhoda sledovat českou reprezentaci na nové platformě a ne v aplikaci IFF?
V aplikaci IFF jsou primárně utkání z akcí pořádaných IFF – mistrovství světa, kvalifikace na MS, Poháru mistrů apod. Přátelská utkání, mj. turnaje Euro Floorball Tour, se v této aplikaci nemusí vůbec objevit.

Snaha ČF je přinášet českým fanouškům obsah přímo pro ně, ideálně i s českým komentářem, za cenu úměrnou českému trhu. Při jednáních o právech na mezinárodní utkání je však nutné respektovat jak pozici IFF, tak i dalších federací a jejich přístupu k šíření obsahu.

Budou některé zápasy jinde než na ceskyflorbal.tv?
Kromě TV utkání z elitních soutěží budou utkání mládežnických a neelitních seniorských soutěží (muži od Národní ligy níže, ženy od 1. ligy níže) na platformě czechfloorball.tv a budou zajištěna povětšinou automatickými kamerami, které od začátku roku 2023 instaluje do hal společnost Perinvest Media. Více jsme informovali zde.

Mohou na jeden účet sledovat zápasy i další členové rodiny?
Ano, ve stejný moment je možné na jeden účet sledovat utkání až na čtyřech zařízeních, ale pouze v případě, že jsou zařízení připojena na stejné wifi (IP adrese).

Co se stane, když se více lidí připojí na jeden účet z různých míst (IP adres)?
V takovém případě bude prvnímu přihlášenému přerušeno sledování, není totiž možné sledovat přes jeden účet přenosy z různých IP adres (wifi).

Ve kterých jazycích funguje platforma?
Aktuálně je v češtině a angličtině.

Je možné jednom zařízení sledovat více zápasů?
Ano, je to možné.

Na koho je možné se obrátit v případně nefunkčního přenosu?
V případě problému s funkčností platformy je třeba se obrátit na společnost StayLive, a to buď formou rychlého chatu přímo na stránce platformy nebo na emailu support@staylive.io.

Kdo zajišťuje kvalitu produkce přenosů?
U všech utkání elitních ligových soutěží (Livesport Superliga, Extraliga žen, 1. liga mužů a pohárová utkání) jsou garanty kvality přenosu pořádající kluby, občas za finanční podpory Českého florbalu. Nově zpoplatněné přenosy mají za cíl právě podporu klubů za účelem zvyšování kvality produkce utkání.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se