Dívkám dominovaly výběry západu, hvězdný víkend U14 a U15 uzavřel vítězstvím východ

Young Stars Weekeng GU15 | foto: Vojtěch Grohol/Český florbal

Sezonu Kempů talentované mládeže (KTM) zakončily Young Stars Weekendy dívek a také kategorií chlapců U14 a U15. Právě v poslední zmiňované dvojici si úspěchy připsaly výběry východu, které tak narušily dosavadní západní dominanci.


GU15 a GU17

Dívky do patnácti let se sešly ve Skutči, kde nakonec po překonání všech herních i výkonnostních disciplín slavily triumf 1177:834 dívky západního výběru. „Young Stars Weekend se vydařil, a to i díky vstřícné spolupráci s realizačním týmem východu. V kondičních testech s výjimkou Illinois testu dosáhly hráčky v průměru lepšího výsledku než vloni, čímž potvrdily svůj zodpovědný přístup k akcím KTM během celého roku,” těšilo po akci trenéra vítězného výběru Michala Vojáčka. 

I přes výsledkově úspěšný kemp ale nelze hovořit o snadné záležitosti. „V utkání tři na tři ukázaly hráčky východu svoji kvalitu a dostaly nás do nekomfortní situace. Jsem rád, že holky dokázaly rychle a správně zareagovat a oba závěrečné zápasy pět na pět dovedly do vítězného konce. Kromě samotného výsledku nás těší i způsob, jakým toho dosáhly - tedy samostatně, otevřenou komunikací, vzájemnou důvěrou a týmovostí,” libuje si Vojáček. A jak hodnotí celkově víkend mladých hvězd? „Věřím, že i letos se nám podařilo vhodně namíchat koktejl florbalového i neflorbalového programu, který považujeme za neméně důležitý a hráčkám jsme tak ukázali prostor k vlastnímu rozvoji v celé šíři jejich sportovního výkonu. Velmi pozitivně vnímáme i možnost využít polary a mít tak k dispozici tvrdá data přímo z tréninku či zápasu. Závěrem bych rád zaslal poděkování do klubů a oddílovým trenérům, kteří hráčky rozvíjí na denní bázi a je to vidět,” uzavírá své hodnocení.

Také ve Žďáru nad Sázavou, kam zavítaly nejstarší dívčí výběry, uspěly hráčky západu. Těm se podařilo získat o zhruba tři sta bodů více než zapsaly jejich kolegyně. Souboj hráček, které také bojovaly o to, aby se staly součástí nově vznikajícího týmu reprezentace do devatenácti let, si západ podmanil výsledkem 1085:770. „Na holkách šla vidět obrovská touha ukázat to nejlepší, co v nich aktuálně je a myslím, že se to povedlo. Západ nás porazil v kondičním testování a při zápasech 5 na 5, my naopak vyhráli oba zápasy 3 na 3,” říká kouč východu Tomáš Kozlík.

„Nejen Young Stars Weekend, ale celou sezonu hodnotíme velmi pozitivně. Během devíti měsíců jsme měli možnost vidět velký progres u hráček po všech stránkách. Na začátku byl pro holky problém dojít bez pokynu realizačního týmu na trénink, kdežto na posledním kempu jsme už prakticky jen zpovzdálí pozorovali kvalitní a samostatnou práci od našich hráček. Šlo vidět, že holky využily kempy na maximum - zajímaly je zpětné vazby, určité věci si přenášely i do svých oddílů a kvitovaly také přednášky během kempů. Na YSW nás asi nikdo výrazněji nepřekvapil, výkony a vystupování hráček bylo přesně takové, jaké jsme očekávali. Neznamená to ale, že bychom neviděli i velmi nadstandardní výkony,” těší Kozlíka.

Ten společně se svým realizačním týmem odvedl druhou sezonu v projektu Kempů talentované mládeže. „Progres hráček, které u nás ty dvě sezony strávily, je obrovský a dokazuje, že má tento projekt velký smysl. Servis pro nás i pro hráčky byl celkově na vysoké úrovni a všechny kempy proběhly bezproblémově. Rád bych také poděkoval za spolupráci realizačnímu týmu GU15 ze západu, díky kterému závěrečný YSW proběhl přesně tak, jak by měl,” hodnotí hlavní trenér východu.

BU14 a BU15

V obou kategoriích byl k vidění nakonec úspěšný výsledek východních skupin. „Povedlo se nám vytvořit skvělou partu. Během letošního cyklu jsme se věnovali aktivní obranné hře, přepínání mezi hráčskými rolemi, roztahování hry v útoku a aktivitě útočícího hráče bez míčku,” popisuje trenér kategorie Bu15 východ Tomáš Hruška, jehož výběr byl nakonec úspěšnější a vybojoval celkové vítězství v poměru 974:722 bodům. Ještě výraznější byl rozdíl v kategorii do čtrnácti let, kde východní výběr dominoval jasným poměrem 1143:453. 

Nešlo ale jen o vzájemné porovnávání se. „Setkání na čtvrtém kempu v rámci ročního cyklu bylo symbolickým ukončením a vyvrcholením naší společné práce, a tak mimo program kempu docházelo k individuálním pohovorům s hráči a současně vyhodnocení kempů, plánování a hledání prostoru pro zlepšení v naší práci,” prozradil Michal Plecitý, který má na starosti výběru BU15 zápas. Ten také prozradil, že kromě vzájemného porovnávání čekaly na hráče také dva interaktivní workshopy se zajímavými tématy. 

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se