Kdo bude hrát o záchranu a které přestupy oživí ligu? Takto tipovali superligoví experti

Střet florbalistů Vítkovic a Boleslavi při čtvrtém semifinále Livesport Superligy | foto: 1. SC TEMPISH Vítkovice

Livesport Superliga odstartuje již o víkendu. Připravili jsme si pro vás speciální rozbor, ve kterém se tři osobnosti Českého florbalu podělí o své názory na průběh základní části sezony 2024/25. Na otázky budou odpovídat Ondřej Svatoš, Tom Ondrušek a Jakub Šárka.


Prvním z expertů, kteří budou hodnotit pravděpodobný směr florbalového ročníku 2024/25, je Ondřej Svatoš, bývalý elitní hráč, který nyní spolupracuje s českými reprezentacemi v oblasti týmových a hráčských statistik.

Druhým z expertů je Tom Ondrušek, česká superligová ikona, která po skončení minulé sezony ohlásila konec své kariéry. Ondrušek celkově odehrál 420 utkání v Livesport Superlize, při nichž zaznamenal neuvěřitelný počet 817 kanadských bodů (466+351) a zapsal se tak jako teprve druhý florbalista v historii, který překročil metu 800 bodů. Kromě toho je také jedním ze čtyř hráčů, kteří dosáhli na více než 100 bodů v reprezentaci (56+46). 

Jako poslední nám své pocity před začátkem nového superligového ročníku sdělil Jakub Šárka, bývalý kanonýr pražských Bohemians a nynější expert České televize.

Všech našich expertů jsme se zeptali na šest otázek směrem k průběhu základní části sezony, které jsou shrnuty názvy jednotlivých odstavců. Níže si můžete přečíst všechny odpovědi.

Jaké bude složení TOP 3 tabulky?

Ondřej Svatoš: Já si v první řadě myslím, že budeme mít spíš dva odskočené týmy - Tatran a Mladou Boleslav - a pak s bodovým odstupem od prvních dvou nějakou skupinu týmů ve středu tabulky. Tatran i Boleslav už loni ukázaly svoje kvality a přes léto vhodně doplnily své týmy. Pokud bych si měl tipnout, kdo bude třetí po základní části, tak bych řekl Vítkovice. Ty mají stále v kádru zkušeného Šebestu a Hubálka. Spolu s Pažákem a řadou kluků z reprezentace do 23 let budou hrát nahoře.

Tom Ondrušek: Kvalitou a šířkou kádru tam vidím Tatran a Mladou Boleslav. Nestane se tedy žádné překvapení. Třetí můžou být z mého pohledu Vítkovice, Sparta a případně Bohemka. Můj osobní tip je Sparta, která bude mírně před Vítkovicemi.

Jakub Šárka: První dva týmy budou s největší pravděpodobností Tatran a Boleslav. Oba kádry byly už v minulé sezoně trochu odskočené a jelikož další týmy z čela spíše oslabovaly, tak by mě překvapilo, kdyby tomu tak nebylo i letos. U třetího místa je otázkou, zda se Spartě konečně podaří mít konkurenceschopné i další dvě lajny. Pokud by tomu tak bylo, mohli by na třetí místo pomýšlet právě oni. Vsadil bych si ale na Vítkovice, které i přes odchody mají stále trochu větší kvalitu, a tak by opět po roce měly na třetí místo dosáhnout.

Kdo bude největším překvapením sezony?

Ondřej Svatoš: Chodov, Česká Lípa a Kladno. Myslím si, že Chodov vyklidí pozice z top čtyřky tabulky. Skončily mu opory Bauer s Ondruškem a pro tým důležití Vošta se Skřivánkem, Chodov tak bude čekat určitá přestavba týmu. Předpokládám, že se Česká Lípa usadí na pozicích zaručující osmifinále play-off a znovu po roce se bude prát o postup do čtvrtfinále. V České Lípě se žádnému týmu nebude hrát lehce a zároveň posílila o Jakuba Bínu. U Kladna věřím, že se vyhne bojům v play-down. Tým okolo Bachmaiera, Bohuslávka a bratrů Chroustů by mohl mít velkou motivaci poprvé Kanonýry udržet v superlize sezonu následující po postupu do ní.

Tom Ondrušek: Sázím na Českou Lípu, kde tipuji, že si obhájí svou pozici ve čtvrtfinále Livesport Superligy. O desátou příčku může zabojovat Kladno, což by se asi v první superligové sezoně nečekalo.

Jakub Šárka: Pozitivním překvapením by mohlo být Kladno, které by se mohlo konečně v superlize udržet a nesestoupit hned po prvním roce. Oproti minulým letům to vypadá, že chtějí sázet na odchovance a na hráče, kteří plánují hrát za Kladno v delším horizontu, a to by mohlo pomoci k záchraně a hezkým výsledkům. Negativním překvapením by mohl být Chodov, který po minulé slušné sezoně počítal prakticky pouze odchody, a to i významných opor. Proto by právě u Chodova mohlo dojít k překvapivému propadu.

Kdo bude hrát o záchranu?

Ondřej Svatoš: SKV, BA Pardubice, Karlovy Vary, Bulldogs Brno. Obecně si myslím, že to jsou týmy, které moc před sezonou neposílily a už v uplynulém ročníku se pohybovaly ve spodních patrech tabulky - vyjma nováčka z Brna. Ve Varech sice hodně nových mladých tváří převážně z Tatranu určitě dostane spoustu herního prostoru, ale budou to mít těžké v superligové konkurenci. Bulldoci si postup vybojovali až v baráži a pouze s elánem nováčka a bez větších posil budou o patro výš bojovat o každý bod. Dění v SKV a v nově složeném týmu BA Pardubice je zatím zvenku těžké hodnotit.

Tom Ondrušek: Přiznám se, že tady úplně nevím. Zkusím proto tipnout takto: BA Pardubice, Karlovy Vary, Bulldogs Brno a FBC Ostrava.

Jakub Šárka: Pravděpodobně se bude jednat o nováčky Brno a Kladno, jelikož ten skok mezi první ligou a superligou je opravdu markantní, jak naposledy ukázali i Butchis, kteří si předtím první ligu podmanili. Dále to vypadá na Vary, které sice mají velký počet posil z Tatranu, ale je otázkou, jak se jim podaří tým vybalancovat a semknout. Jako čtvrtého bych si tipnul SKV, pokud se podaří „Pardubicím“ udržet pohromadě po celou sezonu nový tým.

Dojde na nějaké překvapivé výsledky?

Ondřej Svatoš: Už loni se ukázalo, že nový formát Champions Cupu je celkem náročný. A právě z tohoto důvodu by znovu mohli jeho účastníci - Tatran a Mladá Boleslav - v lize ztratit nějaké body v zápasech, které bezprostředně předchází nebo následují zápasům Poháru mistrů. Současně budou oba nováčci hladoví po tom, aby zaskočili favority. Za každý překvapivý výsledek buďme rádi.

Tom Ondrušek: Co bude překvapení? Asi to, že Liberec nebo Lípa porazí top tým na domácím hřišti. Ano, to se může stát, ale je těžké nyní definovat překvapení.

Jakub Šárka: Opět by mohlo dojít k překvapivým ztrátám u účastníků Poháru mistrů, kteří budou mít začátek sezony extrémně nabitý a do toho jejich klíčové opory bude čekat i mistrovství světa. Proto je možné, že budou své opory v některých zápasech šetřit. Na druhou stranu už na to budou týmy po poslední zkušenosti připravenější a zvlášť Tatran má kádr opravdu široký. O nějaké překvapení by se mohla postarat Česká Lípa, která získala dalšího kreativního štírka a před svými oddanými fanoušky může kousat všechny.

Na jaké hráče se nejvíce těšíte?

Ondřej Svatoš: Jsem velmi zvědavý na libereckého Jakuba Faksu a na to, jak povede svůj tým jako kapitán. Liberec se musí znovu poprat s hráčskými ztrátami a na Faksovi tak bude ležet velká odpovědnost v relativně mladém věku. Zrovna tak kladenská dvojice Bohuslávek - Bachmaier už má za sebou zkušenosti v nejvyšší soutěži - Bachmaier dokonce i ze švédské SSL - a bude určitě zajímavé je sledovat, protože hlavně na nich bude stát hra Kanonýrů. Samozřejmě oživením budou všichni noví Finové v naší soutěži - tři v dresu FBC Ostrava, dva v Mladé Boleslavi a jeden ve Vítkovicích. Tipuji, že z Finů bude nejvýraznější poslední posila Mladé Boleslavi Iiro Lankinen - možná ne co se počtu kanadských bodů týče, ale jeho vlivem na hru své lajny.

Tom Ondrušek: Těším se na všechny hráče širšího kádru reprezentace U23 a potom na všechny reprezentanty před blížícím se mistrovstvím světa mužů. A taky na to, v jaké budou tito hráči formě.

Jakub Šárka: Nejvíce se těším na Patrika Šebka, který udělal ve své kariéře velký krok a jsem zvědavý, jak se mu bude dařit poprvé mimo zeleno-bílý dres a ve větší konkurenci. Pokud mu vše sedne, jak má, může vyrůst do velké opory Střešovic.

Které přestupy jsou nejzajímavější?

Ondřej Svatoš: Nejzajímavější je podle mě návrat Adama Hemerky z finského Classicu do Boleslavi. Ten určitě do ligy přinese rychlost a hlavně tvrdost. Dále za zmínku stojí také přestupová politika FBC Ostrava. FBC po letech v průměru ligy povolalo hned trio Finů a ti by se měli starat o ofenzivní produkci. Zajímavý také byl ne úplně běžný trejd mezi ostravskými týmy - Matejčík do FBC a Bräuer do Vítkovic - jde také o produktivní útočníky.

Tom Ondrušek: Největší posilou jsou jednoznačně Hemerka do Boleslavi a Majer do Tatranu. V závěsu vidím Šebka, který se přesouvá z Bohemians do Tatranu. Zajímavá je pak ostravská rošáda. Hemerka s Majerem jednoznačně přinesou kvalitu top mezinárodní úrovně a profi přístup sportovce. Hemerka je nyní v TOP 10 obránců na světě a Majer chce být jeden z nejlepších. Liga potřebuje takové hráče. Uvítal bych brzy i nějaká 2-3 zahraniční top jména do ligy. Potřebujeme být mezinárodní a posouvat se. Ne na úkor reprezentace, ale zvýšit tak úroveň.

Jakub Šárka: Osobně jsem zvědavý na zahraniční posily Boleslavi a FBC Ostravy. U zahraničních hráčů je to vždy trochu sázka na nejistotu, a tak jsem zvědavý, jak se jim bude dařit. Zvláště v případě Mladé Boleslavi, jejíž kádr je přeplněn reprezentanty je otázkou, zda hráči mají tak nadstandardní kvalitu, aby se jejich akvizice Boleslavi vyplatila. Přes to všechno jde o zábavné oživení a určitě bude co sledovat.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se