Co ukázalo EFT? Mezi týmy jsou drobné rozdíly. Na MS budou rozhodovat maličkosti, ví Berka

Jaroslav Berka na turnaji EFT ve Winterthuru | foto: Matěj Pašek/Český florbal

Národní tým mužů absolvoval o uplynulém víkendu turnaj Euro Floorball Tour ve Švýcarském Winterthuru. Pro výběr Jaroslava Berky to byla předposlední herní akce před prosincovým mistrovstvím světa.


Máte za sebou jednu z posledních herních prověrek před mistrovstvím světa. Co vám jednotlivé zápasy ukázaly?
Všechny týmy byly schopné se navzájem porážet. Zápasy – i celý turnaj – tedy ukázaly, že jsou mezi jednotlivými výběry jen drobné rozdíly. S Finy i Švédy jsme odehráli vyrovnané partie. V prvním případě jsme mohli v závěru vyrovnat, což se nám nakonec nepovedlo, podruhé jsme se naopak v posledním dějství dostali do trháku my a zvítězili jsme. Třetí utkání nám nevyšlo. O výsledku rozhodla naše neefektivita a špatná pasáž ve druhé třetině, kde jsme svými chybami nabídli soupeři spoustu příležitostí, které dokázal potrestat.

Porazili jste Finy, což je tým z TOP 4, proti kterému se vám v posledních dvou letech nedařilo uspět. Po posledním výkonu proti nim jste byl hodně rozladěný z vašeho výkonu. Panuje tentokrát spokojenost?
Byl to zápas, který jsme i vzhledem k předchozím výsledkům chtěli zvládnout, což se nám povedlo. Předvedli jsme mnohem lepší výkon než před rokem v Malmö a byli jsme za to po zásluze odměněni. Nicméně víme, že můžeme být kvalitou našeho výkonu ještě o pořádný kus dále a zápas více kontrolovat. Jednotlivé segmenty tohoto duelu jsou pro nás skvělým materiálem směrem k mistrovství světa.

Závěrečné utkání se Švýcarskem jste vysoko prohráli, jaké poznatky si z něj směrem k Malmö odnášíte?
V první řadě musím vyjádřit velký respekt k výkonu soupeře. Švýcaři udělali znatelný progres. Předvedli velmi dobrý florbal, skvěle jim fungovala obrana, hráli ve veliké intenzitě, jednotně a zejména za výkon ve druhé třetině si zasloužili vyhrát. Podobným způsobem porazili také Finy a je to od nich hozená rukavice. Náš výkon proti nim budeme muset posunout na vyšší úroveň, pokud budeme chtít příště uspět. Utkání nás nezastihlo v ideálním rozpoložení, ovlivnily nás pohyby v sestavě, zranění a další malé bolístky. Přes relativně velmi dobrou první třetinu jsme ve druhé části inkasovali rychlé góly a ve zbytku utkání se nám nepodařilo dát branku ve správný moment, abychom se posléze dokázali rozjet. I přes porážku ale nevěšíme hlavy. Bereme to tak, že Švýcaři ukázali, že svou hrou mohou porazit kohokoliv v TOP4. Je to výzva a na tu se směrem k MS těšíme.

Hodně jste míchali sestavou, třeba druhá formace nastoupila ve zcela novém složení, Mikuláš Krbec hrál v beku a našly by se i další změny. Jak jste spokojen s výkony hráčů v novém složení?
V rámci kádru bylo mnoho otazníků nad zdravotním stavem hráčů a tentokrát jsme sestavu řešili z utkání na utkání, což nám ztěžovalo skladbu jednotlivých formací. Pracujeme s více variantami a aktuální složení druhé formace je jednou z nich. Musíme být v rámci sestavy dostatečně flexibilní pro různé varianty složení.

Jak už jste zmiňoval, tak EFT bylo celkově vyrovnané, každý tým dokázal uhrát alespoň jedno vítězství. Co to podle vás před mistrovstvím světa ukazuje?
Především to, že budou rozhodovat maličkosti. Často utkání zlomí jedna branka, která překlopí stav na některou ze stran a na této úrovni to je mnohdy velice těžký úkol takový vývoj otáčet. My budeme pokračovat v naší započaté práci, na tom se nic nemění. Cíl jsme si nastavili před dvěma lety a usilovně na něm pracujeme. Jednotlivé herní průběhy našich zápasů proti těmto soupeřům se vyvíjí s tím, jak roste náš tým. Toto EFT nám dalo další informace o našem výkonu, stejně jako o herních stylech jednotlivých soupeřů.

Turnaj byl součástí vaší cesty, projektu #nextstep. Jak se daří naplňovat tento proces?
Pracujeme s výhledem k mistrovství světa. EFT ve Winterthuru bylo dílčí zastávkou na naší cestě. Hráči mají za sebou náročné léto a je znát velký progres v kondiční oblasti. Lehce nás v práci se sestavou tentokrát omezovala drobná zranění, takže nyní jsme nebyli v top rozpoložení. Cílem je, abychom v Malmö byli lepší, než tomu bylo na posledním šampionátu. K tomu celý projekt směřuje.

V říjnu vás bude čekat poslední herní akce. Co tedy bude vaší náplní v následujících měsících a co třeba budete vyžadovat po hráčích?
Potřebujeme zdravé a kondičně špičkově připravené hráče v dobrém životním rozpoložení. To je naprostá priorita. O tom se taky s hráči bavíme. Náplní trenérského týmu jsou analýzy našich utkání i zápasů našich soupeřů, abychom byli tím nejlépe připraveným týmem na turnaji.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se