Muži vyrazí na turnaj do Lotyšska, dva hráče čeká zápasová premiéra

Mužská reprezentace slaví gól na turnaji v Hradci Králové | foto: Martin Flousek/Český florbal

Česká reprezentace se v rámci nového cyklu vydá na první herní akci do Lotyšska, kde odehraje trojici klání. Trenér Jaroslav Berka nominoval pro mezinárodní turnaj dvacet hráčů a dva gólmany.


Svou cestu na šampionát v Malmö, který proběhne příští rok, odstartoval český výběr v červnu na kempu v Kutné Hoře. Teď na národní tým čeká i úvodní herní prověrka. Ve městech Valmiera a Kekava odehraje duely s domácím výběrem, Estonskem a Švýcarskem. "Jedná se o první herní akci. Zápasy jsou pro nás důležité, protože chceme dál posouvat naši hru a pracovat na rozvoji silných stránek," vyjmenovává cíle pro lotyšskou misi hlavní kouč.

Reprezentační jedničku Lukáše Bauera doplní juniorský mistr světa z roku 2019 Lukáš Kříž, který v létě přesedlal ze střešovického Tatranu do finského celku EräViikingit a v Lotyšsku si odbude zápasovou premiéru v seniorském národním týmu. "Lukáš patří do nastupující generace gólmanů, teď navíc odešel do jedné z top lig. Absolvoval s námi již několik kempů a chceme jej vidět i na herní akci s mužským týmem," komentuje volbu Berka.

Premiérové utkání v seniorském výběru si odbude i jeden z hlavních tahounů uplynulého juniorského cyklu Adam Zubek, který byl se seniorským výběrem již na několika kempech včetně toho závěrečného před odjezdem na šampionát v uplynulém roce. Poprvé od Světových her se do hry dostane i Dominik Beneš, kterého v minulém ročníku limitovalo zranění.

V kádru naopak chybí navrátilec Patrik Suchánek, jehož bude obnovená premiéra čekat později. "Patrik se připojil k reprezentaci v létě. Jsme od jeho návratu k reprezentaci v pravidelném kontaktu, jeho pracovní povinnosti mu však nyní neumožní absolvovat tuto akci. Že tato skutečnost může nastat, jsme věděli dopředu a bavili jsme se o ní už během jeho návratu k týmu," vysvětluje český trenér absenci jednoho z nejzkušenějších obránců Livesport Superligy.

Podruhé v řadě chybí v nominaci reprezentace Martin Kisugite, který byl součástí sestavy na posledních třech světových šampionátech. "Martin s námi neabsolvoval letní kemp a není v zápasovém procesu, tudíž jeho nominace by nebyla oprávněná. Ale jsem s ním v kontaktu, vše jsme si osobně vykomunikovali a obě strany ví, co od sebe mohou čekat. Budeme jej bedlivě sledovat v ostrých zápasech a utkáních Poháru mistrů," objasňuje Berka. 

Nominace ještě není finální. Ze zdravotních důvodů nakonec do Lotyšska neodcestuje Matěj Jendrišák, náhradu za osminásobného vítěze ankety Florbalista sezony oznámí realizační tým po turnaji Czech Open. "Vývoj jeho rekonvalescence vypadal nadějně, nicméně nyní není v plném zatížení a do reprezentační akce už mnoho času nezbývá. Cítil jsem z Matěje, že o účast na reprezentační akci velmi stojí, nicméně zranění ho nyní nepustí," mrzí Berku.

Češi se potkají se dvěma týmy, s nimiž hráli i na stříbrném šampionátu v Curychu. Proti Lotyšsku svěřenci Jaroslava Berky celé mistrovství světa zahájili, Švýcary pak zdolali v semifinále. Naposledy se však s výběrem ze země helvétského kříže potkali během přátelských duelů v Hradci Králové. S Estonskem hrál český tým naposledy ve čtvrtfinále MS 2016 v Rize.

Nominace reprezentace mužů
  • 1. - 3. 9. 2023
  • Mezinárodní turnaj, Valmiera a Kekava (Lotyšsko)

Brankáři: Lukáš Bauer (Florbal MB), Lukáš Kříž (EräViikingit, Fin.)

Obránci: Jiří Besta, Jakub Gruber, Lukáš Punčochář (vš. Florbal MB), Adam Hemerka (SC Classic, Fin.), Ondřej Němeček (Storvreta IBK, Švéd.), Josef Rýpar (Linköping IBK, Švéd.), Matyáš Šindler (1. SC Vítkovice), Marek Zouzal (Sparta Praha).

Útočníci: Dominik Beneš, Adam Delong, Martin Tokoš (vš. Florbal MB), Marek Beneš, Tomáš Hanák, Matěj Havlas (vš. Tatran Střešovice), Jakub Buršík (FbŠ Bohemians), Filip Forman (FBC Kalmarsund, Švéd.), Mikuláš Krbec (Sparta Praha), Filip Langer (Storvreta IBK, Švéd.), Adam Zubek (1. SC Vítkovice).

Rozpis zápasů:

1. 9. Česko - Estonsko (Valmiera)
2. 9. Česko - Lotyšsko (Kekava)
3. 9. Česko - Švýcarsko (Valmiera)

Nahrávám

Vyhledávání

PŘIHLÁSIT SE PŘES FLORBAL iD

Ještě nemáte účet?

Zaregistrujte se

Co je Florbal iD?

shield

VAŠE IDENTITA PRO ČESKÝ FLORBAL

Jednotné přihlašování napříč platformami.

shield

BEZPEČNOST A OCHRANA

Moderní technologie vás chrání před krádeží identity.

shield

VÝHODY PRO HRÁČE I FANOUŠKY

Snadný nákup vstupenek a další výhody.

shield

PERSONALIZOVANÝ ZÁŽÍTEK

Služby přizpůsobené vašim potřebám.