Národní tým vyrazí na kvalifikaci s novými tvářemi. Berka: Jedou hráči s nejlepší formou

Mikuláš Krbec na EFT 2023 v Malmö | foto: Per Wiklund/Svensk Innebandy

(AKTUALIZOVÁNO) Mužský národní tým čeká už na začátku února první významný krok směrem ke světovému šampionátu 2024. V polském Lochówě jej čeká čtveřice kvalifikačních duelů, ke kterým odcestuje družina Jaroslava Berky v obměněném složení. "Vzhledem k tomu, jak máme dlouhodobě zamýšlený koncept práce s mužstvem, jsme věděli, že tuto akci využijeme mimo jiné k tomu, abychom dali prostor novým tvářím, které se v poslední době prezentovali vynikajícími výkony," říká český trenér.


Zápasovou premiéru v dospělém národním týmu si odbyde Filip Zakonov z Mladé Boleslavi, který už v létě 2022 absolvoval přípravný kemp. Po čtyřech letech a dvouletému procesu v reprezentaci U23 dostane příležitost i klokan Patrik Šebek, poprvé od září 2019 se v sestavě reprezentace ukáží střešovičtí Milan Meliš a Martin Šindelář. "Nejen u nich, ale i u ostatních hráčů je nominace primárně otázkou aktuální výkonnosti. Všichni výše vyjmenovaní hráči prokazovali v dosavadním průběhu ligy výbornou formu. Milan Meliš a Martin Šindelář jsou s Tatranem druhou sezonu na špici superligy a stojí i za postupem do finále Champions Cupu. Jsou to hráči, kteří mají vysokou výkonnost a vítězně zvládají velké zápasy. Zároveň i z komunikace s trenérem Milanem Fridrichem víme, že si šanci zaslouží. Filip Zakonov a Patrik Šebek dlouhodobě hrají na postu obránce prim ve svých klubech a patří v superlize k nejlepším, proto je chceme nyní vidět i na mezinárodní úrovni," říká Berka k novým tvářím.

Vůbec první akce s dospělým výběrem čeká na vítkovického Martina Gattnara, který bude nejmladším hráčem Berkova výběru. "V duelech proti top týmům prokazuje atributy hry, které jsou pro nás směrem k mezinárodním utkáním důležité. Je na tom výborně rychlostně a kondičně, pracuje na svém postu precizně do obrany a prosazuje se také v útočné fázi," říká pochvalně o jednom z tahounů uplynulého reprezentačního cyklu, který podobně jako Šebek úspěšně absolvoval zářijovou herní akci s reprezentací U23 v Německu.

V nominaci mužského výběru tentokrát chybí kvůli rekonvalescenci kapitán Ondřej Němeček a útočník Marek Beneš. K duelům s Maďarskem, Rakouskem a domácím Polskem neodcestuje z rodinných důvodů ani Josef Rýpar, kvůli pracovním povinnostem bude chybět také navrátilec Patrik Suchánek. "Ondra Němeček i Marek Beneš nejsou 100% zdravotně fit. Ondra dokonce od posledního EFT ani nenaskočil do utkání a potřebuje adekvátní prostor na to, aby se doléčil a dotrénoval. Marek sice zápasové vytížení má, nicméně v souladu s hlavním záměrem akce využijeme na jeho postu mladší hráče, kteří mají formu a mohou se tak v reprezentaci ukázat. Patrika Suchánka a Pepu Rýpara nepustí pracovní, respektive osobní důvody. Tyto záležitosti jsme si konstruktivně vykomunikovali a jsme v souladu i s ohledem na hlavní záměr akce," vysvětluje hlavní kouč.

Matěj Pěnička na EFT v Malmö, debut v reprezentaci prožil v kvalifikaci na MS 2022 | foto: Per Wiklund/Svensk Innebandy

Brankářskou dvojici tentokrát utvoří Tomáš Jurco a Lukáš Kříž. Jen mezi náhradníky jsou pak dva stříbrní medailisté Adam Delong a Martin Tokoš, kde se objevil také fantom aktuálního ročníku nejvyšší mužské soutěže Jiří Curney, který naposledy oblékl reprezentační dres na MS 2018 a před necelým rokem jej vyřadilo ze hry vážné onemocnění. Návrat rekordmana nejvyšší soutěže do národního celku by byl jistě hodně zajímavý. "Je to podobné jako v případě ostatních hráčů, kdy o (ne)nominaci rozhoduje výkonnost. Jirka se nyní dostal pravděpodobně do životní formy, je na tom skvěle kondičně a zároveň jako bonus ke své nadstandardní hře na míčku může do týmu přinést také své zkušenosti a přístup. V případě zranění některého z nominovaných hráčů tak víme, že do týmu přinese obrovskou kvalitu, a to je rozhodující," vyjádřil se český trenér k možnosti nečekaného návratu.

Kvalifikace v Polsku bude navíc pravděpodobně poslední akcí, na které budou trenéři testovat tolik nových tváří, poté již přijde na řadu tvrdá příprava na mistrovství světa ve švédském Malmö, na němž Češi obhajují stříbrné medaile. "Čeká nás intenzivní léto. Jestli chceme pomýšlet na nejvyšší příčky, musí tomu odpovídat především kvalita a způsob odvedené dlouhodobé práce. My jsme orientováni primárně na náš proces a musíme ve všech našich krocích jít po world-class kvalitě, jedině takto dosáhneme námi vytyčených cílů," ví Berka,

Český celek však kromě šampionátu v Malmö vyhlíží i případnou účast na Světových hrách, které budou na programu již v nadcházejícím roce. "Utkání reprezentace není mnoho a kvalifikace svým pojetím nabízí příležitost, jak dát prostor hráčům, kteří do národního týmu postupně nakoukávají, aby přímo zevnitř nasáli principy fungování v mužském A-týmu. Po ní nás čeká letní kemp, poté dvě podzimní EFT, prosincové mistrovství světa a v létě 2025 rovnou Světové hry, což znamená, že se připravujeme na dva vrcholy, které proběhnou během půlroku. Ze zkušenosti víme, že mít již vyzkoušené a zapojené mladší hráče je pro dlouhodobý vývoj reprezentace důležité a kvalifikace je pro další období jediná možnost, kdy můžeme pojmout nominaci více rozvojově. Nechceme pak sedět a říkat si, že máme nedostatek hráčů pro mezinárodní zápasy," říká na závěr Berka.

AKTUALIZACE | Český kouč musel před startem turnaje udělat dvě změny. Zraněného brankáře Lukáše Kříže působícího ve finském EräViikingit nahradil mladoboleslavský Lukáš Bauer. Lednové klání na hřišti Tatranu pak nedohrál sparťan Mikuláš Krbec, jehož v sestavě nahradil Petr Majer hrající finskou F-Liigu za Westend Indians.

Nominace reprezentace mužů
  • Kvalifikace na MS 2024 (Lochów, Pol.)
  • 1. – 4. 2. 2024

Brankáři: Lukáš Bauer (Florbal MB), Tomáš Jurco (Tatran Střešovice).

Obránci: Jiří Besta, Lukáš Punčochář, Filip Zakonov (vš. Florbal MB), Adam Hemerka (SC Classic, Fin.), Milan Meliš (Tatran Střešovice), Patrik Šebek (FbŠ Bohemians), Marek Zouzal (Sparta Praha).

Útočníci: Filip Forman (FBC Kalmarsund, Švéd.), Martin Gattnar, Matyáš Šindler (oba 1. SC Vítkovice), Tomáš Hanák, Matěj Havlas, Jonáš Kreysa, Martin Šindelář (vš. Tatran Střešovice), Matěj Jendrišák (Linköping IBK, Švéd.), Filip Langer (Storvreta IBK, Švéd.), Petr Majer (Westend Indians, Fin.), Matěj Pěnička (EräViikingit, Fin.).

Náhradníci: Lukáš Bauer (Florbal MB), Karel Hodík (Florbal Chodov) – Jakub Buršík, Jaroslav Petrák (oba FbŠ Bohemians), Jiří Curney (Sparta Praha), Adam Delong, Martin Tokoš (oba Florbal MB), Petr Majer (Westend Indians, Fin.), Šimon Stránský (EräViikingit, Fin.), Adam Zubek (1. SC Vítkovice).

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se