Jde do tuhýho. V cestě za finále stojí Švýcaři i celá aréna

Čeští florbalisté ve Swiss Life Areně před zahájením čtvrtfinále MS 2022 | foto: Martin Flousek/Český florbal

Důležitý den nadešel. Čeští florbalisté vyzvou v semifinále světového šampionátu domácí výběr, který bude jistě těžit z parádní atmosféry. Z národního týmu ale čiší odhodlání zopakovat po osmnácti letech v Curychu historický okamžik a postoupit do boje o nejcennější kov.


Semifinále mistrovství světa nabídne po drahné řadě let souboj Čechů se Švýcary a na druhé koleji obou severských rivalů. Již nyní je jasné, že stejně jako v roce 2004, kdy k tomuto jevu došlo naposledy, nebude složení finálové dvojice obstaráno týmy Finska a Švédska.

Stejnou šanci cítí Češi i Švýcaři. Oba národy se do finále světového šampionátu mužů podívaly jen jednou a v obou případech se jedná o historii, která se v učebnicích dějepisu rovná zhruba období Přemyslovců. Hostitelé tohoto mistrovství světa si o zlato neúspěšně zahráli v roce 1998, českému výběru se to povedlo v roce 2004, a to shodou okolností také v curyšské oblasti, konkrétně v hale Schluefweg v Klotenu.

Zápas bez favorita

Snad žádný parametr nedokáže jednomu či druhému výběru přišít na záda jmenovku jasného favorita. Považte jen bilanci posledních osmi vzájemných duelů – čtyři vítězství na straně Čechů, čtyři na straně hráčů ze země helvetského kříže.

Zaměříme-li se pouze na světové šampionáty, pak můžeme říci prakticky totéž – poslední čtyři duely přinesly dvakrát radost do české kabiny, dvakrát do té švýcarské. Lišily se pouze v tom, že před čtyřmi lety uspěli Češi v základní skupině a padli v boji o bronz, před rokem na odloženém mistrovství světa v Helsinkách se role obrátily.

Také výsledkově jsou duely poměrně srovnané. Vyjma českého debaklu na turnaji Euro Floorball Tour v roce 2019 ve finském Vantaa, kde národní tým padl vysoko 2:8, skončila v posledních čtyřech letech klání rozdílem maximálně dvou tref.

Je to jedinečná šance

Z deseti předchozích semifinálových bitev hráli Češi jen jednou s někým jiným, než s tradiční dvojicí severských vládců. Tehdy z toho bylo historické stříbro a podobnou šanci cítí svěřenci Jaroslava Berky i dnes. "Je to pro nás jedinečná šance. Přijde nejspíš hodně lidí, Švýcaři své fanoušky výhrou nad Finskem trochu namlsali. Bude se podle mě hrát tvrdě a ve vysokém tempu," je si vědom Matyáš Šindler, který včera třemi body pomohl skolit Slovensko.

Reprezentanty čeká podobná situace jako před rokem v Helsinkách. Znovu stanou v semifinále proti domácímu týmu, který požene zaplněná aréna. "Sedmnáct lidí z toho týmu si vloni zažilo zápas před plnou halou domácí fanoušků. Pokud pro nás bude vývoj zápasu dobrý a půjde vše podle našich představ, tak nám pomůže, že bude aréna zakřiknutá a soupeř nervózní. Ale ve chvíli, kdy dokážeme soupeře dostat na koně, tak nás ta hala poté sežere. Musíme se na to perfektně připravit a vědět o všech situacích, které mohou nastat," ví jeden z nejzkušenějších hráčů v sestavě Tom Ondrušek.

Naposledy se Češi se Švýcarskem potkali na turnaji Euro Floorball Tour v St. Gallenu, kde nakonec brali těsný triumf 2:1. "Bude to úplně jiný zápas než na EFT, a to hlavně proto, že je to semifinále mistrovství světa, které se nedá úplně srovnávat s přátelským utkáním. Týmy se příliš nezměnily. Cca víme, jak Švýcaři hrají a jak budou hrát, ale nic se nedá srovnat se semifinále MS. Věřím, že s atmosférou a důležitostí utkání se popasujeme lépe než Švýcaři," říká Ondrušek.

Na koho si dát pozor?

Statistikám tohoto turnaje zatím u Švýcarů vládne první útočná letka, která už dohromady posbírala osmnáct bodů. O sedm z nich se postaral Michael Schleiss, šest má na kontě Manuel Maurer a pětibodový je zatím Patrick Mendelin. Čeští florbalisté také velmi dobře vědí, jaké lišácké varianty zakončení má ve svém arzenálu Jan Zaugg. Gólově to zatím lepí i Claudiovi Laelymu, jenž se prosadil již čtyřikrát.

Semifinále MS 2022
Švýcarsko – Česko

17.30 | MATCH CENTER | ČT 3 | ČT sport Plus

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se