Vysloužilé florbalové míčky nepůjdou do šrotu!

Český florbal a udržitelnost | foto: Český florbal

Český florbal přichází s pilotním projektem sběru vysloužilých florbalových míčků a dalšího vybavení. Ve spolupráci s kluby bude sbírat prasklé míčky, čepele, zlomené florbalky, staré bannery a další vybavení, aby těmto věcem dal nový život.


Co se podařilo už letos?
Sběr florbalového vybavení – jak staršího a nepoužívaného, tak rozbitého a již ke svému účelu nepoužitelného, probíhal za poslední rok už při několika příležitostech. Na Superfinále florbalu, Street Floorball League, Mistrovství světa juniorů 2021 a Euro Floorball Tour jsme letos už materiál sbírali a budeme z něj vyrábět medaile pro Street Floorball League 2022.

Proč to děláme?
Jako Český florbal věříme, že máme zodpovědnost vůči stopě, kterou na světě zanecháme. Víme také, že v jednotlivých klubech se měsíčně spotřebuje i 100 florbalových míčků, které z velké většiny končily v koši na směsný odpad a putovaly dále na skládku nebo do spalovny. Nemyslíme si, že to bylo nejšťastnější řešení a proto jsme hledali alternativy, které budou šetrnější k planetě.

Míčky i čepele jsou vyrobeny z termoplastu, který je (i přes naši velkou spotřebu vybavení) velice odolný a kvalitní materiál vhodný k recyklaci. Proto vznikl nápad materiál dál využít v rámci klubů pro mediale (jak jsme testovali výrobu medailí z recyklovaného plastu můžete vidět tady). Problémem ale zůstal sběr materiálu.

Řešení přineslo studio Navzdory
Pro kluby, které se rozhodly zapojit do našich udržitelných iniciativ, jsme proto nechali vyrobit recyklované sběrné koše ze starých bannerů. Jejich návrh a výrobu zajistil zkušený tým upcyklačních projektů na míru z ostravského Navzdory, který má s podobnými projekty velké zkušenosti a pomohl nám najít pro nás tu nejvhodnější cestu.

Jak se zapojit?
V první řadě chceme projekt sběru míčků otestovat. Chceme, aby sběr probíhal dlouhodobě a nebyla to záležitost pouze jedné sezony. Proto potřebujeme zjistit jeho specifika a náležitosti, aby se mohly zapojit opravdu všechny kluby, které jsou naladěny na stejnou vlnu jako my – EKO Logickou.

Dejte nám vědět na mail lahoda@ceskyflorbal.cz, zda se budete chtít do iniciativy zapojit i s Vašim klubem a také, jaké další iniciativy byste uvítali. Jsme rádi za jakékoliv komentáře, připomínky nebo návrhy.

Děkujeme za podporu a brzy s Vámi budeme sdílet praxi klubů v pilotním projektu sběru.

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se