Postupy a sestupy: Jak může vypadat složení soutěží v sezoně 2024/25?

Čtvrtfinálový souboj Bulldogs a Chomutova | foto: Bulldogs Brno

Sezona 2023/24 je již minulostí a zůstává po ní již jen celkové pořadí jednotlivých soutěží. K jakým pozičním změnám v ligách došlo, kdo postoupil a sestoupil a kde bylo změn nejvíce? To vše se dozvíte v tomto rozsáhlém přehledu.


LIVESPORT SUPERLIGA

Nejvyšší mužská soutěž přivítá v sezoně 2024/25 hned dva nováčky, kterými jsou oba finalisté 1. ligy mužů. Jako první si svou vstupenku mezi elitu vybojovali Kanonýři z Kladna, kteří urvali pátý finálový duel a slavili tak postup. Na brněnské Bulldogs čekala po smolné porážce ještě druhá šance v baráži, kterou nakonec proti Pardubicím zvládli výhrou 3:1 na zápasy a poprvé od ročníku 2019 se tak představí v nejvyšší soutěži.

Naopak pro BUTCHIS a Pardubice to byla sezona smolná, neboť po jejím skončení se oba kádry s nejvyšší soutěží loučí. A zatímco BUTCHIS byli v elitní lize čerstvými nováčky, které čeká po roce znovu 1. liga mužů, pro Sokoly je tento sestup prvním pádem po dlouhých deseti letech. Bylo to totiž naposledy v sezoně 2012/13, co se Pardubice proháněly v 1. lize mužů a vybojovaly si z ní v baráži postup mezi elitu.

Postup:

Kanonýři Kladno
Bulldogs Brno

Sestup:

BUTCHIS
SOKOLI Pardubice

1. LIGA MUŽŮ

Druhá nejvyšší mužská soutěž se do další herní sezony vrhne s pořádně obměněným kádrem. Kromě již zmiňovaných změn v rámci Livesport Superligy se děly změny také na druhé straně tabulky.

Jako první ze soutěže sestoupili proherci play-down z Letky a Plzně, které tak v další sezoně čeká Národní liga. Na druhou stranu vítěze těchto dvou sérií z Čelákovic a Startu98 čekala baráž, ve které se ale nepovedlo zachránit ani jednomu týmu. V dalším ročníku tak Orku a pražský Start98 nahradí vítězové baráže z Náchoda a Torpeda Havířov. Pro Havířov jde o návrat do 1. ligy mužů po dvou letech, naopak náchodský kádr se do druhé nejvyšší mužské ligy vrací po dlouhých pěti sezonách.

Vzestup o ligu výše čeká také vítěze finále Národní ligy, která je rozdělena na východní a západní skupinu. Z té západní si svou vstupenku do 1. ligy mužů vybojovala Plzeň, která ovládla základní část a následným play-off prošla bez jediné prohry. Plzeňský kádr tak zažívá velmi povedené poslední tři roky, během nichž se dostal z Divize až do druhé nejvyšší soutěže mužů. Na druhé straně republiky se zase radovala Kopřivnice, která obhájila loňský triumf.

Postup:

Florbal Primátor Náchod
Torpedo Havířov
FBŠ SLAVIA Fat Pipe Plzeň
FBC Vikings Kopřivnice

Sestup:

FBC Letka Toman Finance Group
FbC Plzeň
FAT PIPE Start98
ASK Orka Čelákovice

1. LIGA ŽEN

Změny se budou dít také v nejvyšší soutěžích ženského florbalu, v nichž slaví postup do Extraligy žen oba finalisté druhé nejvyšší ligy. A zatímco Dobruška směřovala k postupu po celou základní část, v níž za 22 zápasů ani jednou neprohrála, svou vstupenku si nakonec musela vybojovat velmi napínavým finále proti Startu98. Ten se po jedné sezoně strávené v 1. lize žen snažil o návrat mezi elitu, ve třetím finále ale proti Dobrušce pohořel a čekala ho tak barážová série.

V ní se proti pražskému týmu postavilo Znojmo, které trávilo v ČEZ Extralize svou první sezonu. Po nepovedené základní části se ale znojemské florbalistky nedokázaly uchytit ani v play-down a v baráži pak padly 1:3 na zápasy. Elitní soutěž tak opouštějí coby nováček a v dalším ročníku je znovu čeká druhá nejvyšší ženská liga.

Postup (do ČEZ Extraligy):

FBC Dobruška
FAT PIPE Tigers Start98
 

Sestup (z ČEZ Extraligy):

TJ Znojmo LAUFEN CZ

Národní liga

Pořádnou obměnu má za sebou Národní liga, která se rozloučila se dvěma západními a dvěma východními týmy a stejným poměrem naopak získala nové účastníky. Z Divize A postoupil o schod výš celek Wizards Praha 10, který v sezoně zažil pouze tři prohry. Z Divize B se z postupu radují Draci z Říčan, kteří si ve finále poradili se Rtyní. O něco vyrovnanější série proběhly u celků Litomyšle a Olomouce, které si své vstupenky do Národní ligy vybojovaly shodnými finálovými výhrami 3:2 na zápasy. 

Naopak směrem dolů míří Spartak Pelhřimov a SK Florbal Benešov ze západní skupiny společně s Aligators Klobouky a Sršni z Rožnova z východní skupiny.

Postup:

Wizards DDM SO Praha 10
FBC Draci Říčany
FLORBAL LITOMYŠL
FBS Olomouc

Sestup:

Spartak Pelhřimov
SK Florbal Benešov
Aligators Klobouky
1.FBK Sršni Rožnov p/R


Divize

V divizích A-E shodně sestupují všechny poslední celky tabulek. Za kategorii A jsou to Teplice, Ústí B a Olymp, které obsadily poslední tři místa po základní části. Ve skupině B se o příčku níž propadly Dačice a dva celky z Českých Budějovic, jmenovitě jsou to Štíři B a SK Meťák. V Divizi C se sestupu jen velmi těsně vyhnul FBK Jičín, který si připsal pouze o bod víc než předposlední a tím i sestupující Panthers Liberec. Z posledního místa se s Divizí C loučí FBC Liberec B. Poslední dvě místa ve skupině D si připsalo Orlicko-Třebovsko a Snipers Třebíč a ze skupiny E padají hned čtyři celky. Jsou jimi šestí Sršni B z Nového Jičína, desátý Slavkov, jedenácté Slovácko a poslední MVIL z Ostravy.

Sestupivší celky nahradí v nové sezoně postupující ze všech regionálních soutěží.

Sestup:

FD Teplice
Florbal Ústí B
OLYMP FLORBAL
TJ Centropen Dačice
FBC Štíři Č. Budějovice B
SK Meťák České Budějovice
FBC Panthers Liberec
FBC Liberec B
FbK Orlicko-Třebovsko
Snipers Třebíč
Warriors Nový Jičín FBK Sršni B
FBC DESTILA SLAVKOV
FBC SLOVÁCKO
1. MVIL Ostrava

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se