Amerika poznala nové šampiony! Třetí ročník NAFL ovládl celek Fresno Force

Mistr NAFL 2024 tým Fresno Force | foto: NAFL

Historicky třetí ročník Severoamerické florbalové ligy je u konce. Mistr z obou jejích dosavadních ročníků Florida Vikings se toho letošního nezúčastnil, a příležitost pozvednout nad hlavu Troy Cup tak dostala ostatní mužstva. V NAFL, hrané od 13. do 28. července, tradičně nechyběli ani dva čeští zástupci. Ti však na trofej pojmenovanou po zakladateli florbalu ve Spojených státech Adamu Troyovi nakonec nedosáhli, z jejího zisku se totiž radoval výběr Fresno Force.


V North American Floorball League 2024 se stejně jako před rokem představila šestice družstev. Pozici Floridy, kterou letos na amerických površích fanoušci spatřit nemohli, zaujmul nováček Seattle Sockeyes. Základní část NAFL se odehrála ve formátu dvakrát každý s každým, na čtyři nejlepší týmy pak čekal postup do semifinále o závěrečné boje o zlato. První zastávkou se stal texaský Georgetown. V něm se odehrálo úvodní kolo, ve kterém si nejlépe vedl domácí Texas 39ers, jehož dres oblékal český plejer Adam Cileček.

Následoval přesun do státu Tennessee, konkrétně jeho hlavního města Nashvillu. Po štaci v této půlmilionové metropoli se na čele vyhřívalo Fresno, naopak chvost patřil nováčkovi ze Seattlu, jenž zatím nezískal ani bod. Posledním hostitelem se stal minnesotský Duluth. Právě zde se odehrálo závěrečné kolo a rovněž i finálové boje o Troy Cup. Do nich z prvního fleku postoupilo Fresno Force, druhý skončil Texas 39ers a třetí pozice připadla Minnesotě Growlers. Čtvrté místo, které jako poslední znamenalo postup do semifinále, si zajistil Fort Worth Jaguars. 

Nepostupovou pátou příčku obsadili Aviators Ohio, jejichž branku strážil liberecký gólman Petr Chlad, který v předchozích dvou ročnících slavil tituly s Floridou. Na dně se pak s pouhými šesti body krčil Seattle Sockeyes. Těchto dvou celků se už semifinále, ve kterém změřily síly Fresno s Fort Worthem a Texas a Minnesotou, netýkalo. Jako první si po výhře 7:4 zajistilo postup do klání o vysněný pohár Fresno. Druhé semifinále nabídlo vzrušující podívanou a rozhodnout muselo až prodloužení, ve kterém se radoval Texas. 

Ve finále tak na sebe narazilo Fresno Force a Texas 39ers. A lepší podívanou si snad diváci na závěr letošního ročníku Severoamerické florbalové ani nemohli přát. Po dramatické bitvě a těsném skóre 7:6 se nakonec premiérově radoval tým z Fresna, kalifornského města s více než půl milionem obyvatel. S 34 body (13+21) se stal nejproduktivnějším hráčem a také MVP celé soutěže Billy Nilsson z kádru mistrovského celku. Sedmadvacetiletý český legionář Adam Cileček zapsal celkem čtyři body za jeden vstřelený gól a tři asistence. 

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se